5 vinkkiä hyvinvointiin etätöissä – elämyksiä työpäivään

 

 

Etätyö on tullut jäädäkseen. Tässä viisi vinkkiä hyvinvointiin etätöissä. Toiset tykkää etätöistä, toiset ei. Mikäli et ole etätyön ystävä, mutta teet sitä korona aikana olosuhteiden pakosta, on asioita joilla voit helpottaa etätyöarkea.

Etätyön puolesta puhujana voin ainakin todeta, että nykyään sisäilmaongelmat ovat suuri riesa lukuisilla työpaikoilla. Etätyö on yksi erittäin varteenotettava ratkaisu tähän. Myöskään palaverihuoneiden tilavaraus ongelmia ei tarvitse pohtia, kun palaverit voidaan pitää etänä.

Muita hyötyjä on esimerkiksi vapaa-ajan lisääntyminen, kun työmatkaan ei enää kulu aikaa. Voit käyttää sen esimerkiksi lenkkeilyyn tai muuhun mieluisempaan asiaan, joka lisää hyvinvointiasi. Myös työrauha voi olla kotona etätöissä parempi kuin toimistolla.

Seuraavaksi esittelen viisi vinkkiä, joiden avulla lisäät työhyvinvointia etätöissä:

1. Aloita päiväsi kiireettömästi kunnon ”hotelli aamupalalla”.

 

Ei ole ollenkaan liioiteltua sanoa, että hyvin alkanut aamu on pohja hyvälle päivälle. Aloita siis aamusi mahdollisimman kiireettömästi ja rauhassa. Hemmottele itseäsi kunnon aamupalalla. Hyvä aamupala on monipuolinen ja terveellinen. Hyvä aamupala viestii sinulle itsellesi, että arvostat omaa hyvinvointia ja pidät itseäsi tärkeänä. Se miten kohtelet itseäsi, vaikuttaa siihen, miten voit. Kun keho on ravittu, mieli jaksaa työskennellä vaikeidenkin asioiden parissa.

2. Happea aivoille, hyvinvointia keholle ja mielelle aamulenkistä!

Voiko olla parempaa tapaa aloittaa työpäivä, kun aamulenkki. Aivot heräävät rauhassa ja mieli rauhoittuu luonnon keskellä. Stressitaso laskee heti aamusta ja mieli on valmis päivän haasteisiin! Ehkä aamulenkkiä vielä parempi olisi vaikkapa sup-lautailu merellä ennen työpäivän alkua – se pitää itsekin joskus vielä kokeilla!

3. ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”

Sen minkä pystyy etukäteen luomaan mielikuvina mieleensä, pystyy myös toteuttamaan. Aloita työsi tekemällä suunnitelma, mitä sinun täytyy saada tänään aikaan. Priorisoi työtehtävät niiden tärkeyden ja kiireellisyyden mukaan: 1)Hoidettava tänään 2)Teet jos ehdit.

Hyvä suunnitelma työtehtävistä ja niiden tekemisen järjestyksestä on esimerkiksi asiantuntijatyössä tai yrittäjänä tärkeää. Mieti myös vireystilasi mukaan, mitkä tehtävät kannattaa hoitaa heti aamusta alta pois ja mitkä iltapäivästä, kun vireystila ei ehkä enää ole paras mahdollinen. Toisaalta, jos et ole aamu ihminen, ei vaativimpia töitä kannata ajoittaa aamuun. Aivot eivät ole vielä ”käynnistyneet”.

4. Tauota työ hyvin – tee ruoka- ja kahvitauosta myös mielen hyvinvoinnin hetki

Itse tykkään juoda kahvit kahvitauolla terassilla ulkona, koska ulkoilma auttaa aivoja ”tuulettumaan” ja luonto ympärillä rauhoittaa mieltä sekä tasoittaa stressitasoa. Myös eläimillä on stressitasoa laskeva vaikutus. Kuvassa perhoskoira Milo 10-vuotta, minun ”työkaveri”.

Jos on mahdollista, myös pieni kävelylenkki vaikkapa merenrannassa ruokatauon päätteeksi auttaa aivoja palautumaan ja ruokkii luovuutta loppupäivän työhön. Kävelyn ei tarvitse olla edes pitkä. On todettu että jo kymmenen minuutin oleskelu luonnossa alentaa stressitasoa. Tietoinen läsnäolo, jossa keskityt ainoastaan ympärillä olevaan luontoon kaikin aistein, unohtaen kaikki ajatukset, rentouttaa mielen. Keskityt siihen, mitä näet ympärillä, aistit, miltä tuoksuu vaikkapa meri ilma tai ympärillä oleva mäntymetsä.

Jos ei ole mahdollista lähteä kävelylle, käy vaikka lyhyt tuokio pihalla ja kuuntele ruokatauon päätteeksi rentoutusharjoitus tai tee muutama rentouttava joogaliike. Mikäli teet näistä asioista työpäivääsi rutiineja, ne auttavat sinua voimaan hyvin joka päivä. Voit myös oman mielen mukaan vaihtaa suunnitelmaa, jos joku päivä sataa vettä, voi olla mukavampi joogata sisällä tai kuunnella rentoutusharjoitus. Jo kymmenenkin minuutin harjoitus tasaa stressitasoa ja palauttaa aivot parempaan vireystilaan.

Etätyöhyvinvoinnin kannalta lounastauko on tärkeä pitää rauhassa ja poistua työpisteeltä. Tietokoneen äärellä syöminen työn ohessa ei ole työhyvinvoinnin kannalta hyvä ratkaisu. Panosta terveelliseen lounaaseen ja syö monipuolisesti, niin jaksat loppupäivän. Liian hiilihydraattipitoinen ateria väsyttää. On hyvä sisällyttää lounaaseen aina jotakin tuoretta.

Etätyössä saattaa kaivata työkavereita. Lounas- tai kahvitauolla hyvänä vaihtoehtona etätyöpäivinä voi olla vaikkapa ”virtuaalikahvit” työkaverin kanssa. Napsauta teams-palaveri päälle ja pitäkää yhteinen kahvitauko työkavereiden kanssa.

Etätyön terveys- ja hyvinvointivaikutuksia on monestakin näkökulmasta huomattavasti enemmän kuin normityössä. Esimerkiksi ympärillä olevan toimiston häly ja äänet tai epäviihtyisä työympäristö, voivat nostaa stressitasoa ja tekevät työn tekemisestä epämiellyttävää. Etätyössä voit itse luoda oman työympäristösi niin viihtyisäksi kuin haluat. Pystyt myös paremmin työskentelemään keskeytyksettä kuin työpaikalla. Työn tehokkuus on siis parempi.

5 Rakenna työpisteestäsi ”hyvinvoinnin keidas”

Tässäkin asiassa työpisteen visuaalinen puoli on keskeinen. Näköaistilla on merkittävä osuus ihmisen hyvinvointiin. Jos ympäristö on siisti, viihtyisä ja näyttää mukavalta, myös työtä on mukava tehdä.

Mielestäni sillä, millainen näkymä työhuoneen ikkunasta näkyy, on ehkä suurin merkitys. Etätyöpisteessä stressitason tasaamiseen työpäivän aikana toimii hyvin, jos katselet välillä ikkunasta ympäröivää luontoa, silmä lepää. Jos ikkunasta katsoessa ei ”silmä lepää”, voit toki ympäröidä työhuoneesi kauniilla maisematauluilla.

Myös auditiivinen kokemus on merkittävä osa työhyvinvointia. Työpisteen on hyvä olla hiljainen tai vaihtoehtoisesti voit vaikka kuunnella rentoutusmusiikkia, joka inspiroi hyvään työvireeseen ja palauttaa stressitasoa alemmaksi. Musiikilla on ihmisen kehoon rauhoittava vaikutus.