”Ajelehditko elämän tuuliajolla?” – Valmennuspalvelu Harmonia

”Ajelehditko elämän tuuliajolla?”

Mitä tapahtuu, jos menetämme yhteyden omiin tai toisen tunteisiin? Tunteiden yhtenä tarkoituksena on johdattaa meitä elämässämme oikeaan suuntaan. Esimerkiksi vihaisuuden tunne auttaa meitä suojelemaan rajojamme.

Parisuhteessa ja muissakin ihmissuhteissa toisen ihmisen tunteiden vastaanottaminen ja niille arvostuksen antaminen on tärkein tapa kohdata toinen ihminen.


Pitkään parisuhde- ja perheneuvontatyötä tehneenä voin kokemuksesta sanoa, että juuri tunnetasolla toisen ihmisen kohtaaminen on se taso, jolla saamme aidon yhteyden toiseen ihmiseen. Ei riitä, että keskustelu arjessa sisältää ainoastaan työnjaollisia keskusteluja siitä, kuka vie lapset harrastuksiin tai kuka pesee pyykit ja imuroi.

On jaettava myös kokemuksia siitä, miten koemme oman elämämme ja mitä meille kuuluu juuri nyt. Pitkässä parisuhteessa moni esimerkiksi menettää yhteyden toiseen ihmiseen, jos toinen kokee, ettei hänen tunteitaan oteta vastaan, eikä kuunnella. Puolisot vieraantuvat toisistaan vähitellen.

Miten sitten tunteiden ohittaminen merkitsee pienen lapsen kohdalla. Pieni lapsi ei vielä kykene säätelemään omia tunteitaan ja tarvitsee siihen aikuisen apua.

Aikuinen antaa lapselle mallin ja työkalut käsitellä tunteita, joiden avulla hän myöhemmin aikuisuudessa selviää omien vaikeiden tunteidensa kanssa.

Jos ei ole kosketuksissa omiin tunteisiinsa, ei voi olla kosketuksessa toistenkaan tunteisiin. Jos ohitamme lapsemme tunteen kohtaamatta sitä sanoittaen ja vastaanottaen, ei hänkään opi olemaan kosketuksissa omiin tunteisiinsa. Hän ei pysty myöhemminkään käsittelemään vaikeita tunnetiloja.

Toisen tunteiden ohittaminen viestii, ettemme pidä toista arvokkaana. Samalla tavalla ajattelen, että omaan itseensä voi kadottaa yhteyden. Näin käy, jos ei ota omia tunteitaan tosissaan ja kuuntele niiden tuomaa viestiä.

Juoksetko ”elämän maratonia” menettäen yhteyden omaan itseesi? Silloin arvojesi mukainen elämä jää yhä kauemmaksi taaksesi. Tunteesi eivät pysy perässä.

Sinulla ”menee liian lujaa” ettet ehdi kohdata omia todellisia tarpeitasi ja tunteitasi.


Nykyajan kiireiselle ihmiselle hyvin tyypillinen tila. Sitten ihmetellään, miksi mystisesti tulee kehoon kaikenlaisia sairauksia ja kokonaisvaltaista pahaa oloa. Stressitila ja oman elämän äärelle pysähtymättä jättäminen jäävät kehoon.

Keho kuormittuu liikaa yrittäessään tuoda esiin mielen tasolta tulevaa viestiä. Keho ja mieli tekevät yhteistyötä yrittäen yhdessä osoittaa, mihin juuri nyt pitäisi kiinnittää huomiota. Olisiko ehkä aika hiljentää elämänrytmiä?

Mikäli ihminen ei pysähdy kuuntelemaan ensimmäisiä viestejä, jotka keho viestittää, se nostaa ”panoksia” seuraavalla kierroksella. Usein alamme kärsiä yhä vakavammista terveyshaitoista ja kuormitustiloista.

 

 

Negatiivisillakin tunteilla on tärkeä tehtävä. Ne ovat ikään kuin indikaattoreita sille, mihin meidän pitäisi kiinnittää huomiota ja mikä asia on menossa väärään suuntaan.

Jäämmekö kiinni ikävään tunnetilaan? Ikävästä tunnetilasta on mahdollista vapautua, mikäli se on saanut ansaitsemansa kohtaamisen ja olemme kuulleet sen tärkeän sanoman.

Kun ikävät tunteet on kohdattu oikealla tavalla, ne kyllä jatkavat matkaa itsestään. Jos niin ei käy, ne eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota.

Jos et ole kosketuksessa tunteisiisi, et pysty hyödyntämään niitä navigaattorina elämässä oikeaan suuntaan. Kuka ohjaa sinun elämääsi vai ajelehditko ”tuuliajolla”?

Jonkin eteemme tulevan asian herättämä voimakas tunnereaktio meissä, kuten vihaisuuden tunne tai pettymys, viestivät jonkin asian vaativan meidän huomiotamme. Mitä se meille kertoo meistä itsestämme? Minkä asian kohtaamisessa olemme vielä keskeneräisiä?

Mitäpä, jos aloittaisit ystävystymisen omien tunteidesi kanssa kuulostelemalla seuraavan kerran jonkin tunnetilan kohdatessasi, missä kohtaa kehossa se tuntuu? Annat tunteellesi sen ansaitseman tilan ja huomion.

Pysähdy omien tarpeidesi ja tunteidesi äärelle: https://bit.ly/2XAeuti

Jos tykkäsit artikkelista, autathan muitakin löytämään sen sosiaalisessa mediassa jakamalla sen ja tykkäämällä:) Kiitos!

 

Julkaistu: 24.03.2018, päivitetty 10.2.2019