”Askel epämukavuusalueellesi vie onnellisuuden polulle” – Valmennuspalvelu Harmonia

”Askel epämukavuusalueellesi vie onnellisuuden polulle”

”3 syytä, jotka jarruttavat muutosaskeleita”

Kohtaamme elämässämme lukuisia tilanteita, joissa joudumme valitsemaan tyydymmekö jatkamaan samaa tuttua ja turvallista polkua vai lähdemmekö ottamaan askeleen kohti uutta ja tuntematonta: työura, ihmissuhteet, asuminen, elämäntapa jne. Saatat olla ”jumissa” jonkin elämäsi osa-alueen suhteen tyytymättömyyden tunteeseen. Yleisin syy on vanhasta irti päästämisen pelko.

Tämän päivän blogissani kerron kolme yleistä syytä siihen, miksi ensimmäisen muutosaskeleen ottaminen on niin vaikeaa. Ja miten saat rohkeutta ottaa sen ensimmäisen askeleen kohti onnellisuuttasi.

Miksi tarraudumme kiinni ”vanhoihin kaavoihin” kuin hukkuva oljenkorteen?

(1) Pelko ja ahdistus: Yksi eniten ahdistusta aiheuttavista asioista on muutos. Monesti tuttu ja turvallinen elämä on monelle meistä parempi vaihtoehto, kuin askel tuntemattomaan. Pelkäämme ottaa askeleita kohti muutosta, koska emme tiedä, millaisia asioita muutoksenpolulla kohtaamme. Ja ennen kaikkea emme tiedä, mitä muutoksen polun päässä meitä odottaa.

(2) Mukavuudenhalu: Muutos ja uusi suunta vaatii työtä. Joudumme ponnistelemaan uuden asian eteen ja löytämään ratkaisuja vanhoista kuvioista irrottautumiseen.

(3) Suru: Vanhasta luopumisen prosessi sisältää surutyötä. Olemme kiintyneet ja kiinnittyneet entiseen elämäntapaan, ihmissuhteeseen, työhön, asuntoon jne. vaikka se ei enää nykyisessä elämäntilanteessa olisikaan toimiva tai vaatisi jonkinlaista muutosta.Suru irti päästämisestä voi olla niin vaikea kestää, että mieluummin jättää asiat ennalleen. Tiedät ehkä, ettet ole onnellinen jonkin asian suhteen. Et silti halua päästää siitä irti tai tehdä siihen muutosta.

”Askel epämukavuusalueelle –  askel onnellisuuteen”

Valitettavasti ei ole olemassa oikotietä onneen. Hyvät asiat ja muutokset tapahtuvat usein vaikeiden asioiden kautta. Niiden eteen on tehtävä myös töitä.

Muutoksen polulle pääsemiseksi tarvitaan astumista hetkeksi omalle epämukavuusalueellemme. Vasta epämukavuusalueella sijaitsee se ”risteyskohta”, josta pääsee omalle onnellisuuden polulle.

Miten sitten uskaltautua ottamaan se ensimmäinen ratkaiseva askel kohti muutosta? Mistä saada voimavaroja ja rohkeutta kulkea kappaleen matkaa epämukavuusalueellasi, kunnes löydät onnellisuuden polun risteyskohtaan?

Pelon ja ahdistuksen epämukavuusalue: Tämä epämukavuusalue on ehkä se vaikein. Muutoksen pelko ja askeleen ottaminen kohti tuntematonta aiheuttaa usein valtavan suurta ahdistusta. Emme tiedä, mikä meitä odottaa. Mikä siis avuksi?

Pelon ja ahdistuksen epämukavuusalueelle astuessaan kannattaa ottaa ”matkaevääksi” mielikuvitusta ja muutama oikein hyvä mielikuvaharjoitus, jotka auttavat sinut pelon ja ahdistuksen tunteiden yli muutoksen matkalla.

Uskaltaudut ottamaan askeleen pelon ja ahdistuksen epämukavuusalueelle, jos sinulla on mielikuva siitä, millaista elämäsi voisi olla muutoksen jälkeen. Tai sanoisin ennemminkin ”millaista elämäsi on, kun muutos on totta”.

Kun osaat mielikuvissasi luoda todeksi polun päässä sinua odottavan elämän, tuntuvat askeleet epämukavuusalueella huomattavasti kevyemmiltä. Näet mielikuvissasi jo päämäärän, jonne olet matkalla.

Toiseksi kannattaa käydä mielessä selkeästi läpi ne asiat, miksi nykyinen elämäntilanne vaatii muutosta.

Voit myös helpottaa muutoksen pelkoasi miettimällä, mikä olisi kauheinta, mitä tästä muutoksesta voisi seurata? Usein huomaamme vasta tätä ajateltuamme, että monet pelkomme ovat ylimitoitettuja. Kun määrittelemme tarkemmin, mitä pelkäämme, se ehkä helpottaa. Näemme ratkaisuja aivan eri tavoin. Pystymme ehkä kartoittamaan, etteivät riskit epäonnistumiselle olekaan niin suuria kuin mielemme niistä on luonut.

Toisaalta pelolla on myös tärkeä viesti. Se jarruttaa meitä, ettemme syöksy muutokseen liian vauhdikkaasti. Tässäkin pelolla on tärkeä rooli: se pyytää sinua vielä harkitsemaan ennen päätöstäsi. Kun olet harkinnut, teidät tarkemmin ratkaisusi olevan oikea. Sen jälkeen muutokseen astuminen on helpompaa ja pelosta voi päästää irti.

Järjellä asian käsitteleminen helpottaa. Myös ajatus siitä helpottaa, että aina voit kääntyä takaisin, jos valitsemasi polku tuntuukin väärältä.

Askel mukavuudenhalusta muutostyön epämukavuusalueelle: Tällekin epämukavuusalueelle suosittelen ”matkaevääksi” mielikuvia siitä, millaista elämäsi on muutosten jälkeen. Kun tiedät matkasi tarkoituksen ja sinua odottavan ihanan päämäärän, jaksat tehdä töitä sen eteen. Matkasi on myös miellyttävä kulkea, kun voit ammentaa voimavaroja muutokseesi fiilistelemällä lopputuloksella.

Surutyön epämukavuusalue: Luopumisen tuska on käytävä läpi jokaisessa muutosprosessissa, koska se on tärkeä vaihe matkalla muutokseen. Surun epämukavuusalueelle on usein vaikea astua, koska emme halua päästää irti entisestä.

Luopumisen tuska on ehkä helpompi kestää, kun ammennat voimaa hyvistä asioista ja muistoista koskien irtipäästettävää asiaa. Esimerkiksi entisestä työstäsi saamasi työnilo, jota aikoinaan koit sekä oppimasi asiat sekä kokemukset. Niistä saat voimavaroja siirtyessäsi uusiin tehtäviin. Tai ottaessasi etäisyyttä ihmissuhteissa luodaksesi tilaa omalle ja toisen henkiselle kasvulle, joudut ehkä tekemään surutyötä muutoksesta.

Suru on myös terve tunne kaikissa muutosprosesseissa. Se auttaa käsittelemään entiset kokemukset ja raivaamaan tilaa uusille. Se auttaa meitä myös näkemään ehkä aikaisemmin itsestään selvänä pitämämme asian arvon. Kun tulee aika päästää irti, asiaa oppii ehkä arvostamaan luopumisen hetkellä.

 

Ratkaiseva onnellisuuden askel otetaan selvittyäsi epämukavuusalueesi karikoista. Näet ehkä jo selkeämmin muutoksen polun päässä olevan päämäärän ja tavoittelemasi elämän.

Olet ehkä jo avaamassa uuden työpaikkasi tai kotisi ovea. Tai olet astumassa avioliiton satamaan. Tai olet ehkä jättänyt taaksesi toimimattoman ystävyyssuhteen. Olet päästänyt irti peloista, suruista ja mukavuudenhalusta, jotka ovat aikaisemmin jarruttaneet muutostasi.

Päästyäsi epämukavuusalueelta onnellisuuden polulle, on aika ”antaa palaa” ja nauttia muutoksesi tuloksista ja uudesta elämästäsi! Hyvää muutosmatkaa Sinulle valitsemallasi tiellä!