Askeleet kohti rentouttavampaa lomaa: kirkkaimpana johtotähtenä omat elämän arvosi – Valmennuspalvelu Harmonia

Askeleet kohti rentouttavampaa lomaa: kirkkaimpana johtotähtenä omat elämän arvosi

Tuntuuko Sinun elämäsi ”maisema” ympärilläsi vieraalta? Mietitkö, miten olet tähän elämäntilanteeseen joutunut?

Työelämän kiireet, lasten harrastukset, perhe-elämän kiireet ja muut asiat ovat muodostaneet ehkä varsinaisen ”sekametelisopan” sinun elämästäsi. Elämä ei ehkä olekaan sitä, mitä aikaisemmin olit kuvitellut sen tulevaisuudessa olevan.

Kiireisen työrupeaman keskellä olet odottanut ihanaa, rentouttavaa kesälomaa. Sitten loma koittaa, mutta yllätykseksesi huomaatkin sen olevan jotain muuta kuin odotit…

 

Jopa lomailusta on mennyt maku. Mielen täyttää kiire ja stressi. Etkö osaakaan hidastaa lomalla tahti? Miten pysähtyä? Mietitkö miten tästä pääsee tyynemmille vesille?

 

Vauhdin kasvaessa voi iskeä myös vauhtisokeus. Emme välttämättä itse edes huomaa, että olisi aika jarruttaa.

Vauhtisokeus voi iskeä aivan yhtä hyvin sekä lomalla, että normi arjessa. Jos sinulla on jo kesän alussa lista asioista, jotka ”pitää tehdä” ennen loman loppumista, polta se lista. Usko pois, et tule sitä kaipaamaan. 

Jos lomareissulla on  mielessä pitkä lista paikoista, joissa ”pitää” käydä, voi lomasta nauttiminen jäädä väliin. Tilalla on kiire ja suorittaminen. Lomailussa ei ratkaise kokemusten määrä vaan laatu. Nauti juuri siitä hetkestä, jossa olet. Älä kiirehdi mielessäsi jo seuraavaan kohteeseen.

Mökkeily ja laiturilla laineiden liplatuksen kuunteleminen, rentouttava uinti tai grillaaminen perheen kanssa voi olla kokemuksena rentouttavampi, kuin 10 erilaista kohdetta, joissa piipahdat kiireellä nähdäksesi mahdollisimman paljon, mahdollisimman lyhyessä ajassa.

Ehditkö todella nauttia kaikista niistä eri paikoista ja tekemisistä, joissa ”piipahdat” loma kiireissäsi? Aikamme suorituskeskeinen mentaliteetti voi valitettavasti vallata myös lomailijan mielen. Onneksi tästä ”suorittamislomasta” voi luopua ja valita rentouttavan tavan lomailla.

Mikäli kesälomasta jää mieleen suorittamisen maku, jää rentoutuminen ja lomasta nauttiminen väliin. Palautuminen ja rentoutuminen kuitenkin lienee koko loman pointti.

 

ASKELEET JOHTOTÄHTESI LUO – KIRKASTA ARVOSI

Mitä ovat Sinun tärkeimmät elämänarvosi? Mitä sellaista sinun elämästäsi tällä hetkellä puuttuu, joka tekisi elämästäsi elämisen arvoisen? Mikä olisi se ratkaiseva askel kohti arvojesi mukaista elämää?

Otatko aikaa ehkä enemmän itsellesi ja aloitat uuden harrastuksen, jossa sekä keho, että mieli lepää? Mitä aikasyöppöjä arjestasi voisi jättää pois, jotta aikaa löytyisi niille tärkeimmille asioille?

Ensimmäiseksi kannattaa tarkastella, mihin käytät aikasi. Ovatko ne asiat sen arvoisia, että se kannattaa? Kaiva siis kalenterisi esiin ja tarkastele, mikä vie eniten sinun aikaasi päivässä.

Millaiselta näyttää sinun työkalenterisi? Tuntuuko työtehtävien määrä liian suurelta käytettävissä olevaan aikaan nähden? Priorisoi. Listaa ylös vaikka top 3. Mitä ovat kolme tärkeintä tehtävää tärkeysjärjestyksessä, mitä juuri tänään sinun pitää tehdä. Hallittu kaaos on aina parempi kuin hallitsematon kaaos.

Millainen on sinun arvojesi mukainen kesäloma? Mitkä ovat ne elementit, jotka tekevät sinun lomastasi rentouttavan ja auttavat palautumaan arjen oravanpyörästä?

 

Millaisia elämysarvoja haluat lomasi sisältävän? Jos luontoelämykset ovat sinun arvomaailmassasi tärkeitä, järjestä sellaista tekemistä, jossa ne toteutuvat. Jos taas kulttuurielämykset ovat sinun juttusi, tee asioita jossa ne toteutuvat.

Tärkeintä on, ettei lomasta jää käteen suorittamisen maku. Ei ole kiire minnekään. Tärkeintä on elää hetkessä ja keskittyä juuri siihen mitä teet.

Jos mielesi on koko ajan tulevissa asioissa ja siinä mitä seuraavaksi pitäisi ehtiä tehdä, huomaat loman loputtua, ettet ole ehtinyt nauttia koko lomasta. Kun mieli on kiinni vain tulevassa, eikä nauti siinä hetkessä tapahtuvista asioista, ei voi rentoutua.

Stressitason laskemiseen on suositeltavaa jokin luontoelämys. Tietoisen läsnäolon kautta stressitaso laskee luontaisesti.

Keskittyessäsi esimerkiksi suppailu-retkellä kuuntelemaan meren laineiden liplatusta ja tuntemalla, miltä raikas meri-ilma tuoksuu sekä tuntemalla, miltä merivesi ihollasi tuntuu, maadoitat itsesi tietoisesti nauttimaan juuri tästä hetkestä.

Käyttämällä useampia aistikanavia mieli rauhoittuu keskittymään juuri tähän hetkeen. Kiireen tunne häviää ja ajatukset keskittyvät tähän hetkeen.

Rentouttavan loman elementit löytyvät myös mielikuva harjoituksen kautta. Suljet silmäsi ja kuvittele mielessäsi, miltä kesälomasi näyttää, kun unelmasi on totta ja vietät juuri ”sinun näköistäsi” kesälomaa! 🙂

Aurinkoista ja rentouttavaa lomaa!:) Ja työniloa niille, jotka puurtavat työnntouhussa!

Jos tykkäsit artikkelista, ole ystävällinen ja tykkää sekä jaa se sosiaalisessa mediassa, niin autat muitakin löytämään sen!