”Askeleita onnellisuuden polulla” – Valmennuspalvelu Harmonia

”Askeleita onnellisuuden polulla”

Mistä johtuu, että toiset ihmiset päätyvät muutosyrityksissään aina umpikujaan pääsemättä koskaan perille? Toiset puolestaan purjehtivat onnistuneesti päämääräänsä asiassa kuin asiassa onnistuen muutoksessaan. Mitä nämä onnistujat tekevät elämässään toisin?

Usko muutoksen mahdollisuuteen on se ratkaiseva ero onnistuneen ja epäonnistuneen muutoksen välillä! Tähän tulokseen tulin itse jo vuosia sitten kulkiessani omaa muutoksen polkuani.

Muutoksen polku haarautuu kahteen eri suuntaan: onnistuneet muutokset ja epäonnistuneet muutokset. Seisoessasi näiden kahden polun risteyskohdassa, on tärkeää tunnistaa jo alkumetreillä, kumpi näistä poluista on se onnistumisen polku.

Positiivista on kuitenkin se, että myös siltä epäonnistuneen muutoksen polulta kulkee uusia risteyskohtia onnistumisen polulle. Kunhan vain tunnistat ja näet ne risteyskohdat ja mahdollisuudet. Takaisin ei siis tarvitse palata, eikä kannatakaan.

Matkallasi onnistuneen muutoksen polulla tulet tarvitsemaan niitä kokemuksia, joista voit ammentaa voimavaroja onnistuneen muutoksen polkua kulkiessasi. Arvosta siis matkaasi myös epäonnistuneen muutoksen polulla.

Löytääksemme eron epäonnistuneiden ja onnistuneiden muutosten takana, täytyy muutosta tarkastella askeleittain etenevänä prosessina – matkana, jolla on aloituspiste ja päätepiste.

 

MUUTOSASKELEET JA OMA MUUTOKSEN POLKUNI

1) Ensimmäinen askel muutoksen polulla on muutoksen tarve. Kokemus siitä, että omassa elämässä jokin asia vaatii muutosta ja olemme saaneet tarpeeksemme siitä, miten asiat ovat sillä hetkellä. Aika on siis kypsä muutokselle. Haluamme jotain muuta.

On tärkeää tunnistaa, milloin on oikea aika muutokselle. Jos tämän ensimmäisen askeleen ottaminen tuntuu jo liian raskaalta, ei aika ole kypsä muutokseen. Joskus on käytävä tarpeeksi ”syvällä” vastoinkäymisten vesissä, ennen kuin todellinen muutoksen tarve lähtee kasvamaan meissä.

On tärkeää myös hyväksyä itsessään muutoksen keskeneräisyys ja myöntää, mikäli ei ole vielä valmis lähtemään muutokseen. Hellittää ja ajatella, että aloitan sitten, kun aika on kypsä.

Omassa elämässäni vuonna 2011 muutosprosessin ensimmäisen askeleen ottaminen vei aikaa.

Kesti pitkään, että omalla kohdallani sain otettua tämän ensimmäisen askeleen ja löysin voimavarat, joilla lähteä taistelemaan ylipainoa vastaan, jota oli kertynyt yli 30kg muutamien vuosien aikana.

Siinä vaiheessa, kun lenkille lähtö ja portaiden nouseminen tuntui siltä, kuin olisi armeijan täyspakkaus selässä, olin valmis muutokseen. Ylipaino ja liian kiireinen elämänrytmi saivat aikaan jatkuvan väsymyksen tunteen ja elämänilo oli poissa. Kalenterissa ei ollut aikaa ”kivoille asioille”, joilla arjen keskellä omasta hyvinvoinnista huolehtisi. Elämä tuntui suorittamiselta.

Tässä vaiheessa oma terveys ja elämän mielekkyys nousivat etusijalle. Muutoksen tarve oli tarpeeksi voimakas. 

Olipa kysymys millaisesta muutoksesta tahansa, muutoksen tarpeen täytyy olla tarpeeksi voimakas ja sisäsyntyinen tarve, jotta pystyy valjastamaan kaikki tarvittavat voimavarat päämäärään pääsemiseksi. Ulkopuolelta tuleva muutoksen tarve ei riitä kasaamaan riittävää muutosenergiaa.

2) Toinen askel on päätöksen tekeminen muutoksesta. Siitä hetkestä lähtevät askeleemme kulkemaan muutoksen polkujen risteyskohdan äärelle. Päätämme lähteä muuttamaan jotakin asiaa ja haluamme sen olevan toisin. Sitoudumme tekemään kaikkemme muutoksen eteen.

Seisoin vuosia sitten muutoksen polun risteyskohdassa miettien, mikä polku olisi se oikea. Olin tehnyt päätöksen, että haluan elämääni muutoksen.

Lähdin yrittämään yhtä jos toistakin muutoksen polkua päätyen aina epäonnistuneen muutoksen polulle. Aloitin aina dieetin ja mietin, mitä kaikkea en saa syödä ja miten ikävältä erilaiset ”kidutuskuurit” tuntuivat.

Näin matkallani muutokseen lähinnä esteitä. Muutos näyttäytyi valitsemallani polulla negatiivisena ja ikävänä asiana, jossa kaikki ”kiva” karsitaan elämästä ja eletään kurinalaisen dieetin mukaan. Kielletään kaikki kiva.

Keskityin myös siihen, miten monta kertaa lenkille pitäisi lähteä ja asettaessani epärealistiset tavoitteet, joiden taustalla oli suorittamisen ”maku”, päädyin kerta toisensa jälkeen epäonnistumaan.

Keskityin siihen, miten ikävää laihduttaminen on. Seurasi pettymys toisensa jälkeen. Elämäntapa oli yhtä kiireinen kuin aikaisemmin, eikä liikkumiselle ollut riittävästi aikaa.

Terveellisen ruoan laittamiselle ei ollut myöskään ”kalenterissa tilaa”. Sorruin usein helppoihin ja epäterveellisiin ratkaisuihin ruokavalion suhteen. Väärä ruokavalio teki olon jatkuvasti väsyneeksi.

Jossain vaiheessa kulkiessani polkuani, tunnistin sen epäonnistumisen poluksi. Siinä hetkessä ajattelin, että täytyy olla joku toinenkin polku. Onnistumisen polku. Motivaatio muutokseen oli kova, mutta usko muutokseen oli heikko. Tavoite tuntui niin saavuttamattomalta, eikä keinoja siihen pääsemiseen ollut tiedossa.

3) Kolmas askel muutokseen oli keinojen löytäminen. Eräänä päivänä kuulin ohjelmasta, jonka kautta moni oli onnistunut pääsemään tavoitteeseensa. Niinpä lähdin mukaan ja olin erittäin motivoitunut, toivoa täynnä. Moni muukin oli onnistunut, miksen minäkin!

Näin ”maiseman” joka oli muutoksen polun päässä. Se näytti houkuttelevalta, joten lähdin kulkemaan sitä kohti!

Ensimmäisenä asiana koko ”hyvinvointiprojektissani” aloitin raivaamalla kalenteriani niin, että löytyi aikaa omalle hyvinvoinnilleni. Elämän asioiden arvojärjestys oli asetettava oikealle mallille.

Huomattava ero aikaisempiin epäonnistuneisiin muutoksiin oli siis lähtöpiste: Ei lähdetty liikkeelle ruokavaliosta tai liikuntasuunnitelmista. Lähdettiin luomaan edellytyksiä onnistuneelle elämänmuutokselle ja tunnistamaan ne tekijät, jotka olivat ratkaisevassa roolissa onnistuneelle muutokselle.

Kalenterin raivaaminen kaikesta ylimääräisestä ja turhasta, joka vei liikaa voimavaroja oli keskeisessä roolissa muutoksen edellytysten luomiselle. Oli tunnistettava omasta arjesta ne ”aika- ja energiasyöpöt”, jotka tekivät arjenhallinnasta ja terveellisistä elämäntavoista kiinni pitämisen vaikeaksi.

Oli myös tunnistettava, mitä omaan arkeen tulisi lisätä, jotta tavoitteet terveellisistä elämäntavoista toteutuisivat. Omalla kohdallani huomasin tarvitsevani panostamista itselle mielekkääseen tekemisiin ja harrastuksiin. Elämän suorittamisen sijasta halusin alkaa elää mielekästä elämää.

Toinen ratkaiseva ero oli myös se, että aikaisemmin olin yrittänyt selvitä muutosprojektista ilman ulkopuolista apua. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että paras tapa pudottaa painoa on jokin ohjelma, jossa ammattilaisen avulla saadaan oikeanlaiset keinot muutokseen. Löytyy oikea ruokavalio ja liikunta sekä ennen kaikkea oikeat motivointikeinot muutokselle.

Kävin läpi kokonaisvaltaisesti elämäntilanteeni; mitä asioita elämässäni haluan ja mitä en. Millaista haluan oman elämäni olevan? Mitä on minun mielekäs arkeni? Sen kautta oli aika tehdä ratkaisuja, joiden myötä kalenterini ja elämässä tärkeänä pitämät arvoni olivat keskenään samoilla linjoilla. Näin ei aikaisemmin ollut.

Hyvin pian, ehkä jo ensimmäisen valmennuksen aikana, minulle valkeni muutoksen olleen aikaisemmin aivan väärällä pohjalla. Olin keskittynyt ainoastaan siihen, mitä en saa syödä ja kuinka paljon minun pitäisi liikkua – näin matkallani muutoksessa ainoastaan esteitä.

Tässä ohjelmassa erilaista oli myönteinen ”tavoitekuva”, joka mielessä luotiin. Millaista elämä on, kun olen saavuttanut tavoitteeni?

Pysähdyin siis miettimään, miten ihana olotilani on, kun olen päässyt ylimääräisistä kiloistani. Kuinka keveältä askel tuntuu ja kuinka lenkkeilystä nauttiminen saa aivan uuden ulottuvuuden kilojen keventymisen myötä. Näin ja koin mielessäni jo, miltä tuntuu olla tavoitteessa perillä.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta oli tärkeää käydä läpi myös elämän muut osa-alueet – millaisia muutoksia niiden osalta haluan saada aikaan. Millaista on elämäni, kun tavoitteeni ovat totta muillakin elämän osa-alueilla.

Motivaatio lähti aivan uuteen ulottuvuuteen nähtyni kokonaisvaltaisen muutostarpeen elämässäni ja löydettyäni keinot muutokseen. Aikaisemmin muutoksen esteenä oli keinottomuus eli millä tavoin on mahdollista päästä tavoitteeseen.

Motivaatiota muutokseen ei ollut aikaisemmin, koska en uskonut sen olevan mahdollinen. Vasta löydettyäni keinot muutokseen, löytyi usko muutoksen mahdollisuuteen. Tämä on eräs muutoksen olennaisimmista elementeistä. Olipa kyse millaisesta muutoksesta tahansa. Tämä oli myös minun muutosprojektissani olennaisin ero onnistuneen ja epäonnistuneen muutoksen poluilla.

4) Neljäs askel muutokseni polulla oli tavoitteen asettaminen muutokselle. Kuinka paljon halusin pudottaa painoa ja missä ajassa sen teen. Tavoite on tärkeää pilkkoa osiin. Lopullinen tavoite ja sitä edeltävät askeleet eli välitavoitteet sekä niiden aikataulu.

5) Viides askel omalla muutoksen polullani oli suunnitelma: miten muutoksen toteutan käytännössä. Mitkä ovat ne arjen askeleet, jotka konkreettisesti muutoksen polulla kuljetaan?

Omalla kohdallani siinä elämänvaiheessa ehdottomasti paras ja ainoa ratkaisu niin suuren painomäärän pudottamiseen oli erittäin matalaenerginen dieetti pelkillä ateriankorvikkeilla. Alussa tapahtuva erittäin nopea useamman kilon painonpudotus oli aivan upea motivaatiostartti projektille. Väsynyt olo oli poissa ja olin täynnä virtaa. Kilot karisivat ja olo oli loistava.

Tein myös itselleni hyvin tehokkaan motivaatio ohjelman, jossa jokaisen viikon päätteeksi tavoitteet saavutettuani palkitsin itseni jollakin ihanalla tekemisellä tai itsensä hemmottelemisella (esim. kasvohoito, hierojalla käynti, uintireissu, luontoretki merenrantaan jne.)

 

6) Kuudes askel oli oikean elämäntavan opetteleminen. Alkoi oikeanlaisen ruokavalion opetteleminen ja liikuntatottumusten muuttaminen. Tätä ennen olin tietysti tehnyt arkeeni muutoksia, joiden kautta kalenterista löytyi tilaa esimerkiksi terveellisen ruoan laittamiselle ja liikunnalle.

7) Seitsemäs askel oli seuranta. Muutos vaatii jatkuvaa seurantaa ja tavoitteiden sekä suunnan tarkistamista.

Tämän muutoksen polun päässä alkoi matkani kohti onnellisempaa, terveempää ja kokonaisvaltaisesti hyvinvoivaa arkea. Elämänlaatu koheni kilojen karisemisen myötä. Pudotin yli 30 kg painoa.

Arjesta alkoi pikkuhiljaa muotoutua suorittamisen sijasta jotakin aivan muuta. Väsynyt olotila oli kilojen karisemisen myötä poissa ja löytyi energiaa uusille asioille.

Avautui uusi elämänpolku, joka johti askeleittain omannäköiseen arkeen ja kohti omien arvojen mukaista elämää. Haaveista ja tavoitteista tuli totta.

Seuranta on tässäkin muutoksessa kuten monenlaisissa muissakin muutosprosesseissa asia, johon joutuu elämänvarrella vielä palaamaan useaan otteeseen. Kun esimerkiksi huomaat painon alkavan uudestaan nousta, on aika tarkistaa kurssia. Mihin olet matkalla ja millä asioilla voit palauttaa kurssisi taas oikeaan suuntaan.

Erilaiset elämänmuutosten mukanaan tuomat haasteet on helpompi voittaa, kun on jo kertaalleen käynyt läpi onnistuneen muutosprosessin. Esim. raskauden myötä tulleet ”mammakilot” on helpompi karistaa, kun on tiedossa oikeanlaiset jo kertaalleen kokeillut muutoksen keinot.

Mitä sitten olen ottanut ”matkaevääksi” matkaltani epäonnistuneen muutoksen polulta sinne onnistuneen muutoksen polulle? Tänä päivänä osaan arvostaa sitä elämää, joka on onnistuneen muutosmatkan päässä. En pidä sitä itsestään selvänä, vaan arvostan.

Tiedän, miltä elämä tuntui vielä silloin, kun kuljin epäonnistuneen muutoksen polkua. Ilman tätä kokemusta, en välttämättä osaisi arvostaa niitä hyviä asioita, jotka saan tänä päivänä kokea. Sitä hyvää, joka on ollut onnistuneen muutosmatkani määränpäässä.

Miten elämä on muuttunut enemmän omien arvojen mukaiseksi ja mitkä asiat ovat paremmin. Monesti esimerkiksi terveyttä oppii arvostamaan vasta sitten, kun sen joko menettää tai sen menettäminen on lähellä.

Onnellisuus on sitä, että emme pidä itsestään selvänä elämämme hyviä asioita. Osaamme nauttia niistä hyvistä ja tärkeistä asioista, joita elämässämme on.

Siksi matka epäonnistuneen muutoksen polulla ei koskaan ole turha. Sen myötä onnistuneen muutoksen polulle löytäminen vie meidät entistäkin lähemmäs onnellista elämää. Olemme oppineet tuntemaan kiitollisuutta elämämme hyvistä asioista. Kiitollisuus on yksi onnellisuuden tärkeimmistä elementeistä.

Elämä on ainutlaatuinen lahja, jota ei kannata hukata suorittamisen oravanpyörässä polkemiseen! Nauti siis jokaisesta päivästä ja kulje omien arvojesi mukaisia polkuja. Ne askeleet johtavat onnellisuuden polulle!

 

Jos tykkäsit artikkelista, autathan muitakin löytämään sen jakamalla sosiaalisessa mediassa! Kiitos!