”Kestääkö ystävyys tyynet ja myrskyisät purjehdussäät?” – Muutosvalmennus Harmonia

”Kestääkö ystävyys tyynet ja myrskyisät purjehdussäät?”

 

 

Millainen on hyvä ystävä? Elämän aikana kohtaamme monenlaisia ystäviä. Jotkut heistä kulkevat kanssamme ehkä vain lyhyen matkan, jonka myötä elämä haluaa opettaa meille ja kohtaamallemme ihmiselle jotakin merkityksellistä ja arvokasta. Joskus niiden kohtaamisten myötä matkamme jatkuu eri suuntiin.

Monesti merkityksellisin kasvu ihmisinä tapahtuu juuri toisten ihmisten kohtaamisen myötä. Jotkut kohtaamamme ystävät purjehtivat kanssamme elämän merellä hieman pidemmän matkan silloin, kun elämänmerellä on tyyni purjehdussää. Ensimmäisen aallokon kohdatessa heidän veneensä lipuu kohti tyynempiä vesiä.

Toiset ystävät taas purjehtivat kanssasi silloin, kun elämän merellä myrskyää ja kiirehtivät ”pelastamaan” sinut aallokosta.

Aallokko tyyntyy, eikä hänen apuaan enää tarvita ja olisi aika pysähtyä nauttimaan sinun kanssasi tyynestä säästä ja elämäsi myötätuulesta. Hän ei pystykään myötäelämään onneasi.

Tosi ystävät ovat niitä, jotka purjehtivat kanssasi elämän merellä auringon noususta auringon laskuun asti niin tyynellä säällä kuin myrskyssäkin elämän eri vaiheiden läpi. Myötäeläen sekä ilot, että surut. Samoin kuin sinäkin myötäelät hänen ilojaan ja surujaan.

Todellinen ystävyys on sellaista, joka aidosti iloitsee toisen onnistumisista ja hyvistä uutisista. Tosi ystävä kysyy kuulumisia siksi, koska haluaa aidosti myötäelää elämääsi ja olla siinä mukana.

Tosi ystävä ei vaikene silloin, kun olisi aika puhua, ei vetäydy silloin, kun häntä tarvitaan. Kulkee vierelläsi silloin, kun haluat jakaa jonkun ihanan asian hänen kanssaan. Jaettu ilo on kaksinkertainen. Tosi ystävä osaa myös jakaa surusi ja vastoinkäymisesi, koska jaettu suru on puolet pienempi.

Kateus tai erimielisyys eivät kasva muureiksi todellisen ystävyyden väliin. Todellisen ystävyyden esteenä eivät ole pitkät välimatkat, eivätkä elämän kiireet.

Todellinen ystävyys ei ole henkisen kasvun esteenä. Todellinen ystävyys kasvaa sinun henkisen kasvusi myötä. Hän ei yritä asettaa sinua oman elämänsä käsikirjoituksen mukaisiin sivurooleihin.

Ihmiset muuttuvat ja iän myötä me emme ehkä enää ”sulata” kaikkea mitä elämä eteemme tuo. Opimme ehkä sanomaan vastaan tai rajaamaan vastuutamme eri asioista.

Opimme ehkä tervettä itsekkyyttä. Emme ehkä ota vastaan kaikkia niitä ”rooleja”, joita meille tarjotaan. Ympärillä olevat ihmiset joko hyväksyvät muutoksesi tai sitten eivät.

Todellinen ystävyys ei yritä ”sovittaa muotteihin” toista ihmistä, vaan antaa toiselle tilaa olla oma itsensä. Joskus on paikallaan ottaa etäisyyttä ihmissuhteista, jotka eivät ”kasva meidän mukanamme”. Voi olla, että jossain elämänvaiheessa polkunne jälleen kohtaavat.

Joskus taas on hyväksyttävä, ettei kaikkia ihmissuhteita ole tarkoitettu kestämään. Todelliset ystävät hyväksyvät sinut sellaisena, kuin olet ja hyväksyvät sen, että muutut ja kasvat henkisesti. He antavat tilaa sinun kasvullesi samoin kuin sinäkin heidän.

Todellinen ystävyys sekä antaa, että ottaa vastaan rakentavaa palautetta. Todellinen ystävyys ei vaikene silloin, kun on aika antaa palautetta ja kuuntelee silloin, kun on aika ottaa vastaan palautetta. Todellinen ystävä ei vatvo ystävän asioita tämän selän takana, vaan puhuu niistä kasvotusten ystävän kanssa.

Todellisessa ystävyydessä ystävät pystyvät olemaan omana itsenään toistensa seurassa, ilman rooleja ja ilman naamioita. Todellinen ystävyys kestää niin toinen toisensa heikkoudet ja haavoittuvuudet kuin vahvuudetkin. Todellinen ystävä ei lannista, eikä vähättele, vaan nostaa sinut ylös vastoinkäymisen jälkeen, myötäelää unelmiasi ja kannustaa niitä kohti.

Todellinen ystävä uskoo sinuun ja näkee sinut kokonaisena – juuri sellaisena kuin olet. Todellinen ystävä näkee myös omat virheensä ja vikansa, ja pystyy kasvamaan yhdessä sinun kanssasi.

Todellinen ystävyys on aarre, jota kannattaa pitää kuin ”kukkaa kämmenellä”. Muistakaamme vaalia ystävyyttä, sillä se on hauras ja haavoittuva.

Oikein hoidettu ystävyys on elämän mittainen yhteinen matka tyynten ja myrskyjen läpi. Ystävä nostaa purjeesi elämän merellä kohti haasteita silloin, kun sinä et jaksa. Ja sinä teet sen hänen puolestaan silloin, kun sinua siihen tarvitaan.

Tässä vielä vanhan laulun sanoin hyvin tiivistettynä, mitä todellinen ystävyys on:

Mistä tunnet sä ystävän
Onko oikea sulle hän
Anna meren se selvittää
Kuka viereesi jää

Ja jos silloin kun myrsky soi
Vain sun kumppanis vaikeroi
Vene lähimpään rantaan vie
Jääköön pois mikä lie

Mistä tunnet sä ystävän
Onko oikea sulle hän
Ajat ankeimmat selvittää
Kuka viereesi jää

Kun on sinulla vaikeaa
Ja kun tarvitset auttajaa
Silloin ystävyys punnitaan
Menee muut menojaan

      ( Vladimir Vysotskin alkuperäinen Ystävän laulu, suomennettu versio Juha Vainio)

Hyvää ystävänpäivää!

 

Jos tykkäsit artikkelista, autathan muitakin löytämään sen sosiaalisessa mediassa jakamalla sen ja tykkäämällä:) Kiitos!