”Maisema mahdollisuuksien oven takana” – Valmennuspalvelu Harmonia

”Maisema mahdollisuuksien oven takana”

Mikä erottaa muista ihmisistä ne ihmiset, joiden elämä näyttää sujuvan suhteellisen mutkattomasti ja vastoinkäymiset näyttävät ”hoituvan” ihmeenkin helposti pois päiväjärjestyksestä? Kuulutko ehkä niihin toisiin, joille vastoinkäymiset tuntuvat ikään kuin kiipeäisi korkean vuoren jyrkkää seinämää pitkin pääsemättä koskaan perille. Perille päästyäsi kohtaat sitten uuden samanlaisen vastoinkäymisten vuoren ja sama tarpominen jatkuu. Jokainen meistä varmaan haluaisi kuulua tuohon ensimmäisenä mainittuun porukkaan. Mitä, jos se olisi mahdollista Sinullekin?

Pysähdy hetkeksi miettimään niitä ohikiitävän pieniä hetkiä elämässäsi, joiden kautta elämäsi on saanut erilaisen suunnan – hyvässä tai pahassa. Mikä on se ratkaiseva asia, joka niissä hetkissä on lähtenyt määrittämään elämäsi suuntaa ja asioiden kulkua? Mikä oli se ratkaiseva päätös, jonka teit? Oliko se ehkä luovuttaminen? Vai saiko vastoinkäyminen sinut yrittämään entistäkin lujemmin esteen ylittämiseksi? Muistatko sen hetken, kun päätit taistelevasi vaikka läpi harmaan kiven voittaaksesi tämän vastoinkäymisen?

Elämä on täynnä valintoja. Muutos niin hyvään kuin huonoonkin suuntaan lähtee ensimmäisellä askeleella tavastamme valita, miten suhtaudumme eteen tulevaan asiaan. Emme voi valita asioita, joita elämä eteemme tuo, mutta voimme valita lähestymistavan ja asenteen, jolla asiat kohtaamme:

  1. Lähestymmekö esimerkiksi vastoinkäymistämme voimavaroista käsin? Mitä voimavaroja meillä on käytössämme tämän haasteen kohtaamista varten?
  2. Mitä mahdollisuuksia vastoinkäymisen taakse kätkeytyy? Löytyykö niiden takaa sellaisia uusia mahdollisuuksia, joita emme olisi osanneet hyödyntää ilman kohtaamaamme vastoinkäymistä? Monesti vastoinkäymisten umpikuja pakottaa meidät valitsemaan elämässä erilaisen suunnan ja se ei aina ole pelkästään huono juttu.
  3. Mitä juuri tämä vastoinkäyminen on minulle opettanut ja mitä hyvää siitä on seurannut?

Palauta mieleesi jokin tilanne, jossa asiat lähtivät menemään väärään suuntaan ja lopputulos ei ollut toivomasi kaltainen. Millaisen lähestymistavan otit tähän kyseiseen asiaan? Miten lähdit tätä vastoinkäymistä ”kesyttämään”?

Vai lannistuitko heti alkumetreillä ja annoit periksi? Lähditkö ehkä ”päivittelemään” tilannetta ja heittäydyit uhriksi, jolla ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan?

Esteiden tuijottaminen saa meidän mielemme lukkoon, jolloin se lakkaa etsimästä luovia ratkaisuja ongelmatilanteen kohtaamisessa.

Kun ymmärrämme nostaa katseemme esteistä mahdollisuuksia kohti, meille avautuu uudenlainen maailma. Sellainen, jossa vastoinkäymiset ovat vain matkasta ehkä hieman mielenkiintoisempia tekeviä haasteita. Niiden takana olevat mahdollisuudet osataan hyödyntää ja nähdä elämän rikkautena.

Oletko ehkä kohdannut jonkun vastoinkäymisen myötä ihmisen, jota et ehkä ilman sitä olisi kohdannut? Ehkä ystävyyden, joka kestää läpi elämän?

Onko vastoinkäymisesi avannut sinulle uusia mahdollisuuksia unelmien toteuttamiseen? Entisenlainen elämä on ehkä vastoinkäymisen myötä muuttunut? Onko vastoinkäyminen auttanut meitä ehkä luopumaan jostakin tutusta ja turvallisesta, josta olemme pitäneet kiinni mukavuudenhalun vuoksi? Onko vastoinkäymisesi auttanut sinua esimerkiksi ottamaan työelämässäsi uudenlaisia askelia?

Joskus tutun ja turvallisen, ”ihan kivan” elämän takana piilee se oikeanlainen onnellisuus, jossa ihminen saa toteuttaa haaveensa ja tehdä tavoitteistaan totta.

Joskus juuri vastoinkäymiset auttavat meitä luopumaan ”ihan kivasta” elämästä päästäksemme johonkin vielä parempaan. Ottamaan askeleen, jota emme ilman vastoinkäymisiä olisi joutuneet ottamaan.

Se tekijä, joka erottaa elämän ”umpihangessa tarpojat” niistä, joiden elämä ei suistu raiteiltaan jokaisen vastoinkäymisen kohdatessa, saattaa hyvinkin olla näkökulma vastoinkäymisen kohtaamiseen.

On olemassa lukuisia eri vaihtoehtoja, mihin samassa tilanteessa olevaan asiaan tai näkökulmaan voimme huomiomme kiinnittää vastoinkäymisen kohdatessamme. Se mihin kiinnitämme katseemme, ratkaisee seuraavan askeleen, jonka otamme. Otammeko sen luovuttamisen suuntaan vai kohti vastoinkäymisten voittamista ja uusia mahdollisuuksia onnellisuuteen?

Mitäpä, jos seuraavan kerran vastoinkäymisen kohdatessasi alkaisit esteiden päivittelemisen ja tuskailemisen sijasta kohdistaa katseesi niiden takana oleviin elämän antamiin uusiin mahdollisuuksiin?

Alkaisit tietoisesti etsiä niitä hyviä asioita, joita juuri tämän haasteen kohtaamisesta voi seurata? Opeteltuasi uudenlaisen tavan kohdata vastoinkäymisesi, avaat elämän mahdollisuuksien oven ja astut onnellisuutesi polulle. Pystyt hyödyntämään myös elämän takapakkien myötä avautuvat mahdollisuudet.

Joskus myös keskeneräisyyden hyväksyminen voi auttaa kohtaamaan vastoinkäymiset paremmin. Hyväksyt sen, ettet juuri nyt näe niitä upeita mahdollisuuksia, joita tämänkin vastoinkäymisen takana sinua odottaa. Luotat tyynen rauhallisesti siihen, että jonakin päivänä nämä mahdollisuudet avautuvat sinun edessäsi.

Hyväksyt sen, ettei juuri nyt kaikkea tarvitsekaan tietää. Luotat siihen, että elämä kantaa! Se ei poista vastoinkäymisiin luonnollisesti kuuluvia tunteita, kuten surua, vihaa tai pettymystä, mutta tekee matkastasi huomattavasti kevyemmän kulkea. Surujen ja pettymysten pilvien takaa paistaa aikaisemmin aurinko!

Aurinkoa ja valoa elämään sateisen syksyn keskelle!

 

Mikäli tykkäsit artikkelista, ole hyvä ja tykkää & jaa se sosiaalisessa mediassa, jotta muutkin löytävät sen! 🙂 Kiitos!

Päivitetty 16.8.2019