Miksi se ”hankalin tyyppi” on paras opettaja elämän näyttämöllä? – Valmennuspalvelu Harmonia

Miksi se ”hankalin tyyppi” on paras opettaja elämän näyttämöllä?

Mistä johtuu, että se ”hankalin tyyppi” on juuri se paras opettaja meidän elämämme näyttämöllä? Miksi meidän pitäisi olla kiitollisia juuri hänelle? Miten voimme oppia hyödyntämään tämän ”hankalan tyypin” edesottamukset meidän eduksemme?

Tiedätkö tyypin, joka saa iloisimmankin työkaverinsa aurinkoisen päivän muuttumaan myrskyisäksi jo muutamassa minuutissa astuttuaan kahvihuoneeseen? Ja löytää jokaisesta lauseestasi negatiivisen kommentoinnin aihetta.

Hän on tehnyt negatiivisen palautteen antamisesta suorastaan taidetta, koska on vuosien saatossa harjaantunut siinä niin hyväksi.

 

MITEN KOHDATA ”HANKALA TYYPPI”?

Voisitko aloittaa vaihtamalla näkökulmaa? Et voi muuttaa toista ihmistä, mutta voit muuttaa tapaasi kohdata hänet tai näkökulmaa, miten tarkastelet häntä. Mikä on se ”opetus”,  jonka voit hyödyntää juuri tämän ihmisen kohtaamisesta?

  1. Lähesty tämän ”hankalan tyypin” kohtaamista voimavaroista käsin: Mitä mahdollisuuksia tähän ihmisen kohtaamisen taakse kätkeytyy? Opitko ehkä hänen kauttaan jotain uutta itsestäsi? Opitko esimerkiksi puolustamaan itseäsi ja omia rajojasi? Asettamaan rajat sille, miten sinua saa kohdella. Mikä tarkoitus tämän ihmisen kohtaamisella sinun elämäsi kannalta on?                                                  

  2. Saavatko ne vaikeudet, jotka hänen kohtaamisensa sinun elämääsi tuo, sinun elämäsi suunnan jotenkin muuttumaan? Onko se ehkä sittenkin tervetullut muutosaskel, jota et olisi uskaltanut ottaa ilman tätä haastetta? Monesti vastoinkäymisten umpikuja pakottaa meidät valitsemaan elämässä erilaisen suunnan ja se ei aina ole pelkästään huono juttu.                                                           

  3.  Mikä on sinun roolisi suhteessa tähän ”hankalaan tyyppiin”? Oletko heittäytynyt hänen hankalan käytöksensä uhriksi. Marttyyri asenne ei auta ketään ja kaikkein vähiten sinua itseäsi. Mieti, miten sinä itse voit esimerkiksi asettaa rajoja sille, miten sinua saa kohdella.                                                                                                                                                                                  

    Rooleja annetaan ja otetaan. On oma valintasi, millaisen roolin otat vastaan. Riennätkö tämän ”hankalan tyypin” avuksi ”teräsmies viittasi hulmuten” pelastaen hänet jokaisesta pulasta, johon hän itsensä on kerta toisensa jälkeen järjestänyt? Mitä tarvetta tähän valitsemaasi rooliin asettuminen palvelee?

    Voi tuntea ehkä olonsa vahvaksi pystyessään auttamaan toisia ihmisiä jatkuvasti pulasta, mutta pidemmän päälle se voi käydä raskaaksi. Kadotatko itsesi ”teräsmiesviitan” alle? Onko sinun omille tarpeillesi enää tilaa?                                              

  4. Millaisen kasvun mahdollisuuden viet tältä ”hankalalta tyypiltä”, jos esimerkiksi pelastat hänet aina pulasta? Olisiko hänen kenties aika oppia kantapään kautta itse korjaamaan jälkensä? 

Muuttamalla näkökulmaa ”hankaliin ihmisiin” ja uskaltamalla katsoa katkeruuden ja kaunojen taakse, löydämme ehkä jotain arvokasta. Ne ”hankalimmat” ihmiset opettavat meille ne kaikista arvokkaimmat asiat elämässä.

Toiset ihmiset ovat meille arvokkaita peilejä, jotka aina opettavat meille jotain meistä itsestämme. Heidän kauttaan me monesti joudumme itse kasvamaan ja kiinnittämään huomiota omaan henkiseen kasvuumme. Heidän kauttaan meistä kasvaa usein vahvempia, jos osaamme kohdata heidät oikein.

 

ASKEL KATKERUUDESTA KIITOLLISUUTEEN

”Hankalan tyypin” kohtaaminen saattaa haastaa sinut ottamaan muutoksen askelia, joita et olisi uskaltanut ottaa ilman haasteellista tilannetta, johon hän sinut on saattanut ajaa.

Hän on ehkä ajanut sinut niin kauas mukavuusalueeltasi, että sinun on pakko tehdä jokin muutos elämässäsi. Ja se ei ole aina huono asia. Joskus juuttuminen ”tuttuun ja turvalliseen” ei välttämättä ole se paras vaihtoehto.

Ne ”hankalimmat” ihmiset opettavat meille ne kaikista arvokkaimmat asiat. Hankala tyyppi voi myös saada meitä kiinnittämään huomiomme niihin asioihin elämässä, joihin emme ole kiinnittäneet tarpeeksi huomiota.

Kiitollisuus niitä hankalia tyyppejä kohtaan vie elämän matkalla sinua parhaiten eteenpäin. Älä siis kanna katkeruutta heitä kohtaan, vaan kiinnitä huomiosi kiitollisuuteen heitä kohtaan.

Mitä tärkeää juuri tämän ihmisen ”osuminen” sinun elämänmatkallesi on sinulle tuonut. Et ehkä juuri tässä hetkessä näe sen tarkoitusta, mutta luota siihen, että se valkenee ajan myötä.

Tärkeä askel ”hankalan tyypin” kohtaamiseen on ymmärrys. Voisiko hänen käytöksensä taustalla olla jokin pelko tai tarve, joka selittää hänen käyttäytymistään?

Tai voisitko nähdä oman käyttäytymisesi takana olevat motiivit? Miksi juuri tämä ihminen herättää sinussa näin voimakkaita kielteisiä tunteita?

Elämä on ehkä syystä taikka toisesta ympäröinyt sinut ihmisillä, joilta on äärimmäisen vaikeaa saada positiivista palautetta. Olet ehkä ”koukussa” miellyttämiseen ja yrität täyttää heidän loputonta vaatimustensa listaa.

Huomaat yllättäen, että sekä töissä, vapaa-ajalla, parisuhteessa että harrastuksissa olet ympäröinyt itsesi juuri tämän kaltaisilla, vaativilla ihmisillä. Mietit ehkä miksi. Jostain syystä juuri ne ihmiset, joiden henkiset haavat sopivat parhaiten yhteen, vetävät huomaamattaan toisiaan puoleensa.

Oletko ehkä koukussa toisten miellyttämiseen, koska sisäinen kriitikkosi on liian ankara sinulle? Onko sinun vaikea löytää ”riittävän hyvää” itsestäsi?

Silloin alat hakea sitä itsesi ulkopuolelta. Muiden ihmisten miellyttämisen kautta. Ja aivan turhaan, koska sieltä se ei löydy.

Tai huomaatko ehkä olevasi itse juuri tällainen vaativa ja ylikriittinen ihminen, joka vaatii toisilta aivan liian paljon? Onko ympärilläsi ihmisiä, jotka yrittävät kaikkensa miellyttääkseen sinua? Oletko miettinyt mistä se johtuu?

Usein liiallinen tarve hallita ympärillä olevia asioita ja ihmisiä, johtuu turvattomuuden tunteesta. Luottamus siihen, että asiat sujuvat hyvin ilman jatkuvaa toisten ihmisten hallitsemista ja asioihin vaikuttamista, saattaa puuttua.

Sellainen ihminen ei koe turvalliseksi olla ohjailematta toisia ihmisiä tai asioita ympärillään. Ehkä joskus sitä toimintatapaa on tarvittu ja se on ollut toimiva selviytymiskeino.

Esimerkiksi lapsilla, joiden elämää on hallinnut jokin ilmiö, kuten vanhemman päihteiden käyttö tai mielenterveydenongelma, hallinnan tarve on ollut selviytymiskeino. Silloin ei ole turvallista luottaa. Aikuisena taas se sama toimintamalli ”jää päälle”, vaikka olosuhteet eivät enää sitä vaadi.

Tällaiset ihmiset ehkä kokevat olonsa turvalliseksi niin kauan, kun ovat itse ”ohjaksissa”. Se voi olla tuttua ja turvallista. Siksi on helpompi ympäröidä itsensä ihmisillä, jotka antavat hänen olla tässä tutussa ja turvallisessa roolissa.

Ahdistavista rooleista ja raskaaksi käyvistä ”teräsmiesviitoista” pääsee vapaaksi ymmärryksen kautta. Hankalinkin ihminen voi olla arvokas peili meille, joka tarjoaa meille mahdollisuuden henkiseen kasvuun ja omien haitallisten roolien tunnistamiseen.

Samalla tavoin me itse voimme olla toisille ihmisille niitä peilejä, joiden avulla he oppivat tunnistamaan itselleen haitallisia rooleja ja toimintatapoja. Muistathan olla kiitollinen myös sille ”hankalimmalle tyypille” niistä asioista, joita hän sinun elämääsi on tuonut. Niillä voi olla arvokas merkitys sinun muutoksen matkallasi!

Jos tykkäsit artikkelista, autathan muitakin löytämään sen jakamalla sosiaalisessa mediassa! Kiitos!