Miten kohdata tyylikkäästi ”se hankala tyyppi” työpaikalla? – Valmennuspalvelu Harmonia

Miten kohdata tyylikkäästi ”se hankala tyyppi” työpaikalla?

Näin lomien jälkeen monella töihin paluu takkuaa ja mieleen palaavat työyhteisön ”hankalat tyypit”. Keitä he ovat ja ennen kaikkea, miten heidät kohdata? Tässä blogiartikkelissa saat avaimia hankalankin tilanteen selättämiseen!

Tulet hyvän tuulisena aamutuimaan työpaikan kahvihuoneeseen. Olet ehkä juuri saanut enimmät unihiekat karistettua silmistäsi ja valmiina orientoitumaan uuteen työpäivään kahvikupposen äärellä.

Istut aamukahvipöytään, jossa työtoverisi nauravat hyvälle vitsille. Sinunkin päiväsi alkaa jo paremmin.

Kunnes se ”hankala tyyppi” purjehtii kahvihuoneen ovesta sisään. Kuulet jo hänen askeleidensa äänestä, ettei hänen aamunsa ole tänäänkään alkanut yhtä hyvin kuin sinun.

Katseellaan tämä ”hankala tyyppi” saa muut pöydässä istujat hiljenemään ja tunnelma on kuin Muumilaaksossa Mörön astuttua esiin.

Hankala tyyppi aloittaa näytelmänsä astuen näyttämölle, asettaen paikalla olijat yleisökseen. Hän aloittaa juoruilunsa ja satuilunsa näytelmässä, jossa hän itse on sankarin roolissa.

Joku työyhteisöstä on hänen tarinansa ”pahis”, jota moittimalla hän yrittää nostattaa omaa statustaan työyhteisössä tai mitä ikinä hän sillä hetkellä tavoitteleekaan.

 

Hän huokailee ja voivottelee isoon ääneen, kuinka häntä ”ei voisi vähempää kiinnostaa olla töissä”. Kaikki muut ihmiset ovat taas kohdelleet häntä epäoikeudenmukaisesti ja ovat huonoja työkavereita.

Hankala tyyppi etsii katseellaan kahvihuoneen pöydälle jätettyjä likaisia astioita tai muita epäkohtia, joista voisi huomauttaa. Löydettyään sen ainoan likaisen nenäliinan lattialta hän aloittaa paatoksella puheensa välinpitämättömistä työkavereista.

Joskus ”tämä hankala tyyppi” voi olla järjestelmällinen työpaikkakiusaaja, joka ”savustaa” työpaikasta ulos työkaverin yksi toisensa jälkeen.

”Hankalan tyypin” negatiivinen asenne ja valitus saavat työkaveritkin masentumaan, eikä hän ole kovin pidettyä seuraa kahvihuoneessa. Hankala tyyppi linnoittautuu kahvihuoneeseen moittimaan muita työkavereita heidän selkänsä takana.

 

OLETKO ITSE OSA ONGELMAA VAI OSA RATKAISUA?

Ymmärtääksemme paremmin työpaikan hankalia tyyppejä, on hyvä ymmärtää paremmin työpaikkakiusaamista ilmiönä. Juoruilu on yksi merkittävä työpaikkakiusaamisen muoto.

Moni on huomaamattaankin syyllistynyt työpaikalla ”puhumaan toisten kuulumisia” huomaamatta, että osallistuu juoruilukulttuurin juurruttamiseen työpaikalla.

Olen viitannut aikaisemmin julkaisemassani blogi artikkelissa ”Mustalampaitako?” (http://www.muutosvalmennusharmonia.fi/ajankohtaista/mustalampaitako)/pro gradu tutkielmaan ”Juoruilun merkitys ystävien välisessä vuorovaikutuksessa”, Suokko-Kivistö 2001. Siinä käsiteltiin lähinnä ystävyyssuhteita, mutta sivuttiin myös yleisesti yhteisötasolla juoruilua yhteiskunnallisena ilmiönä. Tämä ilmiö näkyy ystävyyssuhteiden ja sukujen lisäksi myös työpaikoilla.

”Tutkimuksessa mielenkiintoisena näkökulmana esitettiin esimerkiksi se, miten juoruilun seurauksena yhteisön jäsen saattaa menettää yhteisön tuen. Juoruilun tarkoituksena voi olla vahvistaa yhteisön normeja: mikä on hyväksyttyä mikä ei.

Tutkimuksessa tuotiin esiin myös se, miten juoru tarjoaa jossakin tapauksissa väylän itsensä paremmaksi kokemiseen. Tutkimuksessa pohditaan myös sitä, millaiset ihmiset tarvitsevat juorujen kaltaisen väylän paremmuuden kokemiseen.

Siinä tuodaan esiin esimerkiksi näkökulma, jossa juoruilijalla on niin huono itsetunto, että hän pönkittää sitä toisten epäonnistumisilla.” (Blogiartikkeli Mustalampaitako? )

Tämän päivän blogiartikkelissa käsittelen juoruilua työpaikkakiusaamisen muotona. Mikä vaikutus sillä on työyhteisöihin ja yksilöihin.

”Eräänä näkökulmana (Suokko-Kivistö 2001) tutkielmassa tuotiin esiin Sacksin, Järviluoman& Roivasen näkökulmat juoruilun merkityksestä kognitiivisen kartan luomisessa.

Toisin sanoen luokittelemme toisen ihmisen hänestä keräämämme tiedon avulla ja teemme samalla johtopäätöksiä, mitä voimme häneltä odottaa.

Käytettäessä juoruja kognitiivisen kartan luomiseen monelle ongelmaksi muodostuu se, että realistisen kognitiivisen kartan luominen edellyttää sosiaalista älykkyyttä ja kykyä kyseenalaistaa kuulemaansa ”tietoa”.

Moni ei osaa soveltaa jo ala-aste ikäisenä ”juoru kiertää” leikistä opittua opetusta. Leikissä jokin osallistujista kuiskaa seuraavalle jonkin lauseen.

Seuraava välittää sen taas eteenpäin jne. Lopussa viimeinen juorun kuulija kertoo sen ääneen. Matkalla se on muuttanut muotoaan niin paljon, ettei sillä ole enää mitään tekemistä alkuperäisen lauseen kanssa.”

(lähde: Blogiartikkeli Mustalampaitako?)

Juoruilijan luomat väritetyt kuvat ”todellisuudesta” palvelevat juoruilijan tarpeita esimerkiksi siten, että muiden mustamaalaamisen avulla hän yrittää nostaa omaa sosiaalista statustaan ja sitä kautta itsetuntoaan.

Hälytyskellojen pitäisi kuulijalla soida silloin, kun tietyn ihmisen toimintamalleihin kuuluu jatkuva toisten selän takana juoruilu.

Niin..jokaisessa työyhteisössä on varmasti ”se hankala tyyppi”. Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, miten löydät työyhteisön, jossa sellaisia ei ole tai ei tule olemaan. Pikemminkin siitä, miten suhtaudut asiaan.

Kaikki huokailevat mielessään ja miettivät, miten kipeää toimintaa ”hankalan tyypin” käytös on. Kukaan ei kuitenkaan uskalla puuttua, koska ei halua ”hankalan tyypin” seuraavaksi kohteeksi, josta juorutaan selän takana.

Oletko miettinyt, että kuuntelemalla ja hiljenemällä tai myötäilemällä olet itsekin osa ongelmaa ja mahdollistat ”hankalan tyypin” toiminnan jatkamisen? Olet siis osallisena työpaikkakiusaamiseen.

Työpaikkakiusaamiselle samoin kuin alkoholismille bensaa liekkeihin on vaikeneminen.

Oikea teko tässä tilanteessa olisi todeta ääneen ”hankalalle tyypille”, ettei halua kuulla työkaverin moittimista selän takana. Asiasta on paikallaan myös mainita esimiehelle.

Valitettavan monessa työyhteisössä työpaikkakiusaamiseen ei uskalleta puuttua. Se hyväksytään hiljenemällä. Kiusaaja saa jatkaa myrkyttämistyötään pilaamalla työpaikan ilmapiirin.

 

”JOKA TOISELLE KUOPPAA KAIVAA…”

 

Usein toisille kateelliset ihmiset juoruilevat, koska eivät osaa muuten käsitellä kateuden tunnettaan. Toisen mustamaalaaminen saa juoruilijan mielessä huomion pois niistä asioista, joita hän toisessa ihmisessä kadehtii.

Huomio kiinnittyy sen sijaan juorujen kohteena olevan negatiivisten ominaisuuksien korostamiseen ja usein vieläpä keksittyjen sellaisten.

Joka tapauksessa juoruileminen tunteiden käsittelyn kanavana kertonee puutteellisista tunnetaidoista – myös työyhteisössä.

Ehkä kaikista mielenkiintoisin tutkimustulos tässä edellä mainitussa tutkimuksessa oli, että ihmissuhde, jota juoruilu kaikista eniten tuhosi, oli suhde juoruilijan ja juorun kuulijan suhde.

Vanha sananlasku siis pitää paikkansa tässäkin: ”Joka toiselle kuoppaa kaivaa, se itse siihen lankeaa”. Tutkimuksessa tuotiin esiin, että juoruamalla henkilö kertoo itsestään. Toiset ajattelevat hänestä, että tuohon henkilöön ei voi luottaa. Hän juoruaa toisista, joten hän juoruaa myös minusta.

 

3 ASKELTA TYÖPAIKAN HANKALASTA TYYPISTÄ SELVIÄMISEEN

 

1) Vedä ”esirippu” hänen esityksensä eteen ja poistu näyttämöltä

Kyllä. Parhaiten toimii, kun pistät hänen näytökselleen pisteen ja suljet teatterin. Työpaikan hankalan tyypin kohtaamisessa hänen käytöksensä uhriksi joutuneen ei kannata ”uhriutua”.

Asian nostaminen reippaasti pöydälle on osa ratkaisua. On hyvä muistaa, että ”hankala tyyppi” on se, jolla paha olo on itsellään. Ensimmäinen ja tärkein askel on – puhu! Mutta mieti tarkkaan kenelle. Käänny esimiehen ja työsuojelun puoleen jo varhaisessa vaiheessa.

Jos lähdet kulkemaan samaa tietä kuin ”hankala tyyppi” ja puhut selän takana hänestä pahaa työkavereillesi, et ole silloin toiminut oikein. Tulee vaikutelma, että olet itse osa ongelmaa. Parempi vaihtoehto on ottaa asia puheeksi esimiehen kanssa ja sen jälkeen ottaa mukaan myös työsuojelu. Näin huolehditaan siitä, että kiusaamiseen puututaan asianmukaisella tavalla.

Esimiehen ja työsuojelun tehtävä on huolehtia siitä, että ”hankalan tyypin” teatterinäyttämö suljetaan ja näytös on ohi. Hänelle ei enää anneta pääosan esittäjän roolia työpaikalla. 

2 Älä ota vastaan hänen tarjoamaansa roolia

Rooleja annetaan ja otetaan. Minkä merkityksen sinä annat hänen käytökselleen? Hankalan tyypin käytöksestä selviää parhaiten, kun ei lannistu. Keskity siis asioihin, joihin voit vaikuttaa. Et voi aina valita ympäröivää maisemaa, mutta voit valita, mihin asioihin ympärilläsi kiinnität huomiota. Voit valita sen, miten suhtaudut hankalan tyypin käytökseen.

Älä siis anna hänelle sitä iloa, että hän onnistuisi pilaamaan sinunkin päiväsi. Muista, että tämä päivä on juuri niin hyvä kuin sinä päätät. Voit itse valita, mihin ympärilläsi kiinnität huomion. Näe sinä auringonpaiste, vaikka hän yrittäisi siirtää pilvet sinun aurinkosi eteen!

Jos kuulet hänen puhuneen pahaa selkäsi takana, tiedät sen kertovan kaikista eniten hänen omasta kurjasta elämästään. Sen kurjuuden ei tarvitse antaa levitä sinunkin elämääsi. Vihaa ja katkeruutta kantamalla myrkytät vain omankin mielesi ja hän saa haluamansa.

Parhaiten selviät jättämällä hänen puheensa ö-mappiin, omaan arvoonsa  ja käännät kiusaajalle selkäsi. Hän voi jatkaa teatteriaan itsekseen ja SINÄ voit valita, ettet sinä ota vastaan hänen tarjoamaansa roolia näytelmässä. Luottaen siihen, että totuus tulee ilmi ennemmin tai myöhemmin.

Kun olet vienyt hankalan tyypin käytöksen tiedoksi työyhteisön esimiehelle ja työsuojeluun, olet tehnyt oman osuutesi. Silloin olet itse oman elämäsi ”pääohjaaja” eikä hankala tyyppi enää pääse viemään pääosaa sinun elämäsi näyttämöllä.

Et siis uhriudu, olet selviytyjä. Ihmiset kyllä ajansaatossa tekevät ihan omat johtopäätöksensä juoruilijan motiiveista ja ”tarinoista”. Ne, jotka ovat sosiaalisesti tarpeeksi fiksuja, kääntävät hänelle selkänsä jättäen hänen puheensa omaan arvoonsa. Ja sanovat sen myös hänelle ääneen.

Voit luottaa siihen, että loppupeleissä naamioiden takaa paljastuu ihmisten todelliset kasvot. Ihmiset, joilla todella on sinulle merkitystä huomaavat lopulta ”hankalan tyypin” todelliset kasvot hänen naamionsa alta.

Voit siis olla rauhallisin mielin. On vain ajan kysymys, milloin juoruilijan todelliset kasvot paljastuvat hänen kehittämänsä näytelmän ”yleisölle”. Sinä päivänä hän seisoo luomansa näytelmän näyttämöllä ihan yksin. Kaikki muut ihmiset ovat kyllästyneet hänen näytelmäänsä.

 

 

Muistetaan siis kultainen sääntö: Tee toiselle, mitä haluaisit itsellesi tehtävän! Ja toiseksi.. muistetaan aina kyseenalaistaa juoruilijan motiivit sekä juorun todellisuusperä. Sosiaalisesti älykkäät ihmiset eivät pidä ”toisten kuulumisten kertomista” tämän selän takana automaattisesti tosiasioina.

Ethän ole itse osa ongelmaa? Olethan osa ratkaisua ja katkaiset juoruilta siivet? Totea ”hankalalle tyypille” tämän juoruillessa ja mustamaalatessa, että hänen puheensa tuntuvat sinusta pahalta. Tai todeta nyt olevan paikallaan vaihtaa keskustelun aihetta huomauttaen, ettei ole oikein puhua toisesta ihmisestä hänen selkänsä takana pahaa.

3 uudelleen suuntautuminen – pilven takaa paistaa aurinko!

Hankalan tyypin siirryttyä sivurooliin näyttämöllä, alkaa työyhteisön jälleenrakennuksen vaihe. Miten korjata vahingot ja säröt, joita hankala tyyppi on työyhteisössä aiheuttanut. Tärkeintä on antaa aikaa ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Hae apua ja käy puhumassa vaikka ammattilaisen kanssa, jos se tuntuu tarpeelliselta.

Luota toisiin ihmisiin ja siihen, että ajan myötä heillekin selviää asioiden todellinen laita. Juoruilijan poistuttua näyttämöltä he voivat itse muodostaa omat näkemyksensä ja aloittaa ihmissuhteiden luomisen terveemmältä pohjalta. Luota siihen, että olemalla oma itsesi ja kohtelemalla muita ihmisiä reilusti ja ystävällisesti, saat takaisin ystävällistä kohtelua.

Toisen ihmisen pahat puheet eivät määrittele Sinua ihmisenä, ne kertovat kuulijalleen enemmän juoruilijasta itsestään.

”Joka toiselle kuoppaa kaivaa, se itse siihen lankeaa”. Olet siis vapaa kaikesta siitä, miten juoruilija sinua kohtelee juuri silloin, kun kieltäydyt asettumasta siihen rooliin, jota hän näytelmässään tarjoaa:)

Näillä eväillä rakennetaan myös työyhteisöihin tervehenkinen ilmapiiri. Hyvää lomien jälkeistä työarkea kaikille ja jaksamista työelämään!

Mikäli pidit artikkelista, ole ystävällinen ja tykkää/jaa se sosiaalisessa mediassa, jotta muutkin löytävät sen, kiitos! 🙂

 

Päivitetty 5.9.2020

Lisää työkaluja ”hankalien tyyppien kohtaamiseen?”: