”Sateenkaaren päässä” – Valmennuspalvelu Harmonia

”Sateenkaaren päässä”

Ruuhkavuosien keskellä arki saattaa tuntua loputtomalta oravanpyörältä, jota poljetaan päivästä toiseen samalla kaavalla. Päivää rytmittävät lasten tarpeet, kotityöt, työn ja perheen yhteensovittaminen. Parisuhteen yhteinen aika on jäänyt etäiseksi muistoksi suhteen alkuajoilta ennen lapsia. Moni haaveilee omakotitalosta, muutamasta lapsesta ja koirasta. Kun nämä on saavutettu ja todellinen arki alkaa, moni kokee, ettei siellä sateenkaaren päässä mitään aarretta ollutkaan. Sieltähän löytyi tiskivuori, loputon pyykkivuori ja ruoanlaitto savotta sekä vanhempien arkeen hautautuneet haaveet omasta ajasta. Työpäivän jälkeen sait ennen istahtaa sohvalle puhumaan puolison kanssa kuulumisia ja suunnittelemaan vaikkapa seuraava yhteistä etelänlomaa, mutta lasten syntymän jälkeen työpäivä jatkuu kotona toisella ”työmaalla”.  Ette enää edes muista, miltä tuntuu olla kotona kahdestaan ja syödä rauhallista illallista yhdessä. Puolison kanssa syvälliset keskustelut ovat korvautuneet WhatsApp viesteihin, joiden sisältö ei ole kauppalistaa syvällisemmällä tasolla. Tuntuuko tutulta? Mitä siis tehdä?

 

” Ajattele kuinka onnellinen olisit, jos juuri nyt menettäisit kaiken mitä sinulla on – ja sen jälkeen saisit sen kaiken takaisin.” – Frances Rodman 

 

Edellä mainittu ajatus pysäyttää miettimään, onko sateenkaaren päässä sittenkin aarre? Kaiken sen arjen oravanpyörän ja pyykkivuorten keskellä kannattaa oikeasti pysähtyä miettimään tätä siirtämällä ne hetkeksi sivuun ja keskittymällä tärkeimpään. Palaa hetkeksi mielessäsi aikaan ennen lapsia. Kuvitellaan, että ajassa taaksepäin matkustaminen on mahdollista ja nyt lähdet takaisin siihen hetkeen, kun sinulla ei ollut lapsia. Matkustat sinne mukanasi kaikki tähän asti kokemasi kokemukset ja lasten sekä perheen kanssa viettämäsi aika. Miltä elämäsi näyttää siellä menneisyydessä? Entäpä, jos tähän nykyhetkeen palaaminen ei enää olisikaan mahdollista ja elämäsi kulkisikin toista reittiä? Entäpä, jos ne kaikki asiat olisivatkin jääneet kokematta, joista arkesi lastesi kanssa koostui? Et olisi nähnyt lastesi ensimmäisiä askelia tai ensimmäistä hymyä tai hänen onnistumisen iloaan, kun on oppinut ajamaan pyörällä ensimmäistä kertaa. Alkaako näiden asioiden kääntöpuolena olevat tiski- ja pyykkivuoret sekä riittämätön parisuhdeaika tuntua pieniltä asioilta?

Sateenkaaren päässä on todellinen aarre – perheesi ja lapsesi. Ruuhkavuodet ovat ohikiitävän pieni hetki elämäsi aikana ja lapsesi ovat vain kerran pieniä. Vain kerran näet heidän ensimmäiset askeleensa ja kuulet heidän ensimmäiset sanansa. Sitä aikaa ei saa koskaan takaisin. Onnellisuus koostuu niistä hetkistä, kun näet lapsesi hymyn tai hän kietoo pienet kädet kaulasi ympärille ja halaa. Tai perheen yhteisestä metsäretkestä sunnuntaipäivänä.

Joka tapauksessa olemme vain ihmisiä ja on ymmärrettävää, että joskus arki saattaa tuntua kuormittavalta. Ruuhkavuosien keskellä tarvitaan ”pysäkkejä”, joille pysähdytään keräämään voimavaroja arkeen ja jaksetaan taas paremmin iloita arjen pienistä asioista, joista onnellisuus koostuu. Tämä arjen oravanpyörähän ei itsestään pysähdy, jollei sitä tietoisesti pysäytetä. Miten ihanaa onkaan jättää kodin tiski- ja pyykkivuori hetkeksi – vaikkapa päiväksi vain ja lähteä rakkaansa kanssa viettämään yhteistä laatuaikaa. Ja ennen kaikkea on hyvä muistaa, että ”vanhempien parisuhde on lasten henkinen koti”. Ei siis kannata potea huonoa omaatuntoa, mikäli otatte parisuhteelle aikaa. Se on lastenne etu myös. Mitäpä, jos kokeilisitte pientä ”irtiottoa arjesta” – olisiko joku alla olevista teidän parisuhteenne kuukauden hyvä työ?

1)     Varatkaa mukavasta ravintolasta pöytä ja syökää hyvin! Jutelkaa muista asioista, kuin pyykeistä, tiskeistä, laskuista, lapsista tai remonteista, joita kotona pitäisi tehdä. Milloin viimeksi kysyit puolisoltasi, mitä hänelle oikeasti kuuluu ja miten hän voi? Muistelkaa vaikka suhteenne alkuaikojen lomareissuja ja muita mukavia asioita, jotka palauttavat teidät samaan ”fiilikseen”, joka suhteenne alkuaikoina oli ennen arjen oravanpyörää.

 

2)     Viettäkää päivä vaikka läheisessä kylpylässä rentoutumiseen. Varatkaa hoito-osastolta hemmotteluhoitoja tai käykää kylpylässä uimassa, jonka jälkeen syötte hyvin ja vaihdatte kuulumisia. Suunnitelkaa vaikka seuraavaa yhteistä lomaa. Yhteiset suunnitelmat lujittavat parisuhdetta. Kun on jotain kivaa tiedossa, jaksaa paremmin arjen haasteita.

 

3)     Lähtekää yhdessä metsäretkelle. Istukaa nuotiolla, paistakaa makkaraa ja juokaa rauhassa kahvit. Luonnossa stressitaso laskee ja arkiset huolet unohtuvat.

 

Ongelmien ja arjen haasteiden vatvomisen sijasta on joskus terveellistä aloittaa ”puhtaalta pöydältä” ja ottaa suunta kohti uudenlaista ihanaa tulevaisuuttanne. Sateenkaaren päässä on todellakin aarre – hyvä parisuhde ja onnelliset lapset! Joskus sen löytämiseen arkisen aherruksen keskeltä voi tarvita parisuhteen aarrekartan ja mukavan viikonloppuloman, jonka aikana löydätte toisenne uudelleen:

http://www.muutosvalmennusharmonia.fi/ajankohtaista/parisuhteen-hyvinvointipaiva-kalajoella-18-3-2017/